Techniek & Hobby

 Deze sectie bied ruimte voor zowel de HAM Radio-, de ATV, de microprocessor en andere hardware elektronica projecten. Voor de publicaties van het ATV Collectief Amstelland zal een apart sub-domain beschikbaar komen.


 

Foto's Märklin H0 baanontwikkeling

In deze sectie zijn een aantal foto's te bekijken die een inkijkje geven in de ontwikkeling van mijn Märklin H0 treinbaan.

Lees meer: Foto's Märklin H0 baanontwikkeling

ATV contest december 2020, roveren op 47 en 76 GHz..

Ieder kwartaal vindt er een ATV contest plaats tussen vaste ATV stations en soms ook mobiele ATV stations (rover stations). Deze contest vindt plaats op de diverse VHF amateurbanden en hoger.

Lees meer: ATV contest december 2020, roveren op 47 en 76 GHz..

ATV audio controller TDA6170

Intro audio controller I2C.

Verder in te vullen


Lees meer: ATV audio controller TDA6170

ATV ontvangst controller SP5055

De meeste analoge satelliet tuners die worden gebruikt voor de ontvangst van ATV signalen, zijn voor de afstemming van de ontvangst frequentie, voorzien van een I2C bestuurde chip als de SP5055 of de 5511. De manier waarop de besturing is uitgewerkt is vaak ingebakken in de firmware van de ontvanger en daar kan vaak weinig aan worden veranderd. Het werd derhalve tijd om die besturing zelf ter hand te nemen en de I2C draadjes te verleggen naar zelf ontworpen controllers.  


 

Lees meer: ATV ontvangst controller SP5055

HAM Radio

Er zijn een aantal verenigingen in Nederland waarin radio amateurs zicht hebben verenigd:


 

 

Subcategorieën

 • Modelspoor

  Sinds medio 2020 ben ik stapsgewijs bezig de (bijna 60 jaar oude) Märklin H0 treinenset, waarmee mijn vader ooit is begonnen, om te bouwen en uit te breiden naar een moderne digitale spoorbaan die volautomatisch kan rijden, met het softwarepakket iTrain als het hart van de besturing. De benodigde HW aanpassingen worden waar mogelijk van eigen ontwerp en bouw, zoals de verschillende HW decoders die de baanbesturing mogelijk moeten maken. De treinbaan zal moeten worden geïntegreerd in mijn werkkamer die naast kantoorruimte ook dienst doet als elektronica LAB. Al met al een leuke uitdaging! 

  Ik probeer regelmatig wat foto's, video's en blogs te maken over de voortgang en inhoud van het ontwerp- en bouwtraject en deze website is een leuke manier om de voortgang vast te leggen en te delen.

  Veel plezier.....


   

  Aantal artikelen:
  1
 • ATV Collectief Amstelland

  Het ATV Collectief Amstelland is een samenwerkingsverband van een aantal Radio amateurs die bezig zijn met onderzoek en ontwikkeling van zowel analoge- als digitale (amateur) televisie: PE1ASH (Renny, Mijdrecht), PA3CGG (Richard, Alphen aan de Rijn) en PE1CVJ (Lex, Amstelveen), PA1KW (Koert, Uithoorn), PA0RWE (Rob, Alphen aan de Rijn) en PA3GYV (Werner, Alphen aan de Rijn). Deze sectie is m.n. bedoeld voor project documentatie en publicaties van de ATV R&D activiteiten. Nog gekeken wordt naar de noodzaak van een apart sub-domain (work-in-progress).

   

  Aantal artikelen:
  1
 • Projecten

  Deze categorie is met name bedoeld om informatie te delen over allerhande (elektronica) projecten in het kader van HAM Radio. 


   

  Aantal artikelen:
  2
 • Publicaties

  Deze categorie is bedoeld voor technische en wetenschappelijke publicaties op het gebied van elektronica ontwerpen of software ontwikkelingen. Dit kan gaan van een theoretische beschouwing tot compleet uitgewerkte schema's en voorbeelden.

   


   

  Aantal artikelen:
  0
 • Micro Controllers

  Er is een sterke verschuiving in de elektronica ontwikkel;ing van gebruik van discret componenten naar softwarematige oplossingen met microprocessors zoals de PIC van Microchip, ARM processor of ATMEL. Deze categorie is gereserveerd voor dit soort ontwikkelingen.


   

  Aantal artikelen:
  0
 • HAM Radio

  Ouderwetse categorie voor de ontwikkelingen binnen de RADIO amateur wereld


   

  Aantal artikelen:
  1
 • Evenementen

  Deze categorie is bedoeld voor publicaties over technische evenementen zoals contesten, beurzen etc.


   

  Aantal artikelen:
  0
Joomla templates by a4joomla